Veelgestelde vragen

Kan ik van zowel het kinderdagverblijf als de peuterspeelgroep gebruikmaken? 

 Voor de ontwikkeling van uw kind en de voorbereiding op de basisschool is het niet nodig om zowel van het kinderdagverblijf als van de peuterspeelgroep gebruik te maken. Heeft u een andere reden waarom u de twee opvangsoorten wil combineren? Dan kijken wij graag samen met u naar de praktische mogelijkheden. In Mijn opvang kunt u uw opvangwensen kenbaar maken.   

Kan ik gebruikmaken van een andere BSO-locatie dan die bij mijn school hoort? 

Helaas is het niet mogelijk om een andere BSO-locatie te kiezen dan die bij de school van uw kind hoort. Op de locatiepagina in de filter ziet u welke locatie dit is. Wij kunnen hier helaas niet van afwijken. 

Mijn school staat er niet bij, kan ik wel van een Yes!-BSO-locatie gebruikmaken? 

Indien de school van uw kind niet bij de locaties in de filter staat, kunt u niet inschrijven voor een BSO-locatie van Yes! Kinderopvang. Geeft u toch de voorkeur aan een BSO-locatie van Yes! Kinderopvang, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice en aangeven om welke school en gemeente het gaat. U hoort dan van ons of er een mogelijkheid is.   

Hoe werken de oude flex-pakketten?

Deze pakketten zijn niet meer beschikbaar en kunnen alleen nog gebruikt worden door ouders die zo'n pakket in het verleden hebben afgesloten en de opvang niet hebben gewijzigd. Bij de opvangmogelijkheden ziet u welke pakketten wij op dit moment aanbieden.

Bij de oude flexibele pakketten berekenen we de flexibele opvang per jaar. U bent vrij om het aantal dagen in uw contract te verdelen over het kalenderjaar. Start of eindigt de flexibele opvang in een kalenderjaar? Dan berekenen wij het aantal dagen naar rato.  Niet-gebruikte dagen vervallen aan het einde van het kalenderjaar. Restitutie is niet mogelijk. Gebruikt u meer dagen dan contractueel is vastgelegd? Dan factureren wij dit aan het einde van het kalenderjaar. 

Doorgeven opvangdagen
Minimaal twee weken van tevoren geeft u de dagen door wanneer we uw kind kunnen verwachten. Geeft u de opvangdagen later aan ons door, dan kunnen we helaas niet meer garanderen dat er plaats is. 

  • Ga naar Mijn opvang.
  • Ga naar uw kind en klik op 'Planningen'.
  • Daar ziet u witte vakjes staan. Deze betekenen 'Nog door te geven'.
  • Klik op de gewenste opvangdag en vervolgens op de groene button in het popupscherm. 

Zodra wij uw opvangdag hebben goedgekeurd, kunt u deze niet meer annuleren. Komt uw kind op de goedgekeurde dag onverwachts toch niet naar de opvang? Meld uw kind dan af in Mijn opvang. 

Gratis studiedag
Vraag eerste uw flexdag aan! Vervolgens meldt u uw kind in Mijn opvang aan voor de studiedag. Indien u eerst de studiedag aanvraagt, kunt u op deze dag geen flexdag meer aanvragen en ontvangt u een factuur voor de studiedag.

Niet alle opvangweken in pakket?
Wij rekenen altijd in hele weken; een vakantieweek is dus altijd een week waarin uw kind helemaal niet naar de opvang komt. Dit regelt u door uw kind af te melden voor alle opvangdagen in een week. 

  • Ga naar Mijn opvang.
  • Ga bij 'Kind' naar 'Planningen'. 
  • Kies de juiste maand en klik op de groene button rechtsboven. 
  • Kies 'Afwezig door vakantie'.

Heeft u te weinig weken afgemeld? Dan brengen wij de resterende weken in rekening. Heeft u meer weken afgemeld? Dan vervallen de resterende weken aan het einde van het kalenderjaar. Wij verlenen geen restitutie. 

Waar vind ik informatie over ruilen, extra opvang, studiedagen en vakantieweken? 

Zoekt u informatie over ruilen, extra opvang, opvang op studiedagen van school of vakantieweken? Kijk dan in de tabel op de pagina van het kinderdagverblijf, peuterspeelgroep of BSO. 

  • Ga naar de homepage.
  • Kies uw opvangsoort (kinderdagverblijf, peuterspeelgroep of BSO)
  • Zoek in de tabel naar het onderwerp dat u zoekt, bijvoorbeeld ruilen. 
  • Klik op het i-icoontje dat hoort bij het onderwerp en dan verschijnt in het pop-upscherm de informatie die u zoekt.  

(On)gevaccineerde kinderen en medewerkers bij Yes! Kinderopvang

Alle locaties van Yes! Kinderopvang zijn toegankelijk voor gevaccineerde en voor niet-gevaccineerde kinderen en medewerkers. Wij maken geen onderscheid en weigeren geen kinderen en medewerkers die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma.   

Hoe zit het dan met het besmettingsgevaar op de kinderopvang?  

Kinderopvang speelt slechts een kleine rol in het besmettingsgevaar; veel bepalender is het handelen van ouders. Daarom vragen wij u om dit na te leven. 

  • Een besmetting in de privésfeer?  Vertel het de pedagogisch medewerker! 
  • Is uw kind besmettelijk of ziek? Houd uw kind thuis en waarschuw de omgeving. Kijk hier voor meer info over wanneer uw kind naar de opvang mag. 
  • verdiep u goed in het rijkvaccinatieprogramma en lees deze flyer van de kinderopvangbranche en het ministerie van SZW.

Hoe verhoudt kinderopvang zich tot het besmettingsgevaar?  

Kinderen kunnen op heel wat andere manieren besmet raken. Bijvoorbeeld via: 

  • broertjes/zusjes en andere familieleden,  
  • andere kinderen waarmee ze in de speeltuin of ergens anders spelen, 
  • reizen (vliegtuig) en bezoek aan andere (risico)landen en –plekken, 
  • het kindcentrum waarbij kinderen in contact komen met kinderen en medewerkers van het onderwijs, 
  • andere groepen in de samenleving zoals ouderen waar kinderen mee in contact komen.    

Daarnaast zullen er altijd ongevaccineerde kinderen op de kinderopvang blijven.  

  • Kinderen onder de 14 maanden krijgen nog geen vaccinaties.  
  • Ook zijn er kinderen zie niet gevaccineerd kunnen worden, bijvoorbeeld door een medische aandoening.    

Zou Yes! Kinderopvang ongevaccineerde kinderen en medewerkers kunnen weigeren?  

Het weigeren van ongevaccineerde kinderen en medewerkers is een inbreuk op verschillende vrijheidsrechten en gelijkheidsbehandelingen zoals het recht op lichamelijke integriteit en de vrijheid van godsdienst en opvoeding. Er is geen wettelijke grondslag om kinderen en medewerkers die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma, te weigeren. Wat betekent dit onder andere?  

  • Strikte voorwaarden voor het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen en medewerkers. 
  • Het gaat om een specifieke situatie, bijvoorbeeld als er bij een kind uitzonderlijke en ernstige gevolgen kunnen optreden na een besmetting. 
  • We moeten aantonen dat de kinderopvang daadwerkelijk veiliger wordt. 
  • Alle alternatieve minder ingrijpende mogelijkheden, moeten zijn uitgeput. Bijvoorbeeld informatie en kennis delen met ouders. 
  • Het gaat om een tijdelijke situatie waarbij duidelijk is waaraan de termijn wordt afgemeten.   
  • Vaccinatiegegevens mogen wij niet verwerken. Als ouders hiervoor toestemming geven, zou dit wel mogen. Als medewerkers hiervoor toestemming geven, mag het nog steeds niet. Dit komt omdat er altijd een afhankelijkheidsrelatie is tussen werkgever en werknemer en een medewerker dus niet vrij is om al dan geen toestemming te geven zonder dat dit gevolgen heeft.  

Juridisch kader als basis 

Bovenstaande is gebaseerd op het juridisch kader van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid van april 2024. Dit kader is gemaakt voor kinderopvangorganisaties om te bepalen hoe ze omgaan met niet-gevaccineerde kinderen en medewerkers. Op basis hiervan heeft Yes! Kinderopvang definitief besloten om kinderen en medewerkers die niet deelnemen aan het rijkvaccinatieprogramma, niet te weigeren en dus ook geen vaccinatiegegevens te verwerken.     

Wat verandert er in 2025 in de opvangkosten? 

Per 1 januari 2025 passen we de tarieven aan. Hierdoor wordt de opvang bruto duurder, maar omdat de kinderopvangtoeslag ook stijgt, zijn ouders netto (na verrekening van de kinderopvangtoeslag) vaak voordeliger uit dan in 2024. Of dit zo is, is onder andere afhankelijk van het pakket en van het gezinsjaarinkomen. Via de rekentool kan iedereen dit voor de eigen situatie eenvoudig zien. 

Stijging kosten

In 2024 zijn de tarieven van de pakketten Standaard 2.0 lager dan het maximale uurtarief waarover ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Dit komt doordat de overheid dit uurtarief eind 2023 nogmaals heeft verhoogd en wij deze tweede verhoging niet hebben doorberekend aan ouders. In 2025 trekken we dit recht. Daarnaast hebben we de te verwachten kosten voor 2025 berekend. De kosten bestaan uit personele kosten en inflatie (materiaal, inkoop, boodschappen, software, licenties, huisvesting, organisatieontwikkeling, enz.). Naar verhouding drukken de personele kosten het hardst op onze organisatie. Om de kosten voor kinderdagverblijf en peuterspeelgroep te dekken is er per 1 januari 2025 een stijging in het tarief van 10,757% nodig. Voor BSO is dit 14,535%. De personele kosten en de huisvestingskosten stijgen voor BSO harder dan die voor kinderdagverblijf en peuterspeelgroep. 

Hogere kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag stijgt in 2025. De overheid verhoogt de maximale uurprijs waarover ouders kinderopvangtoeslag ontvangen. De  indexering is onvoldoende om de kostenstijgingen in de sector kinderopvang op te vangen. De overheid weet dit en kiest hier bewust voor. Ook past de overheid de inkomenstabel aan waardoor met name ouders met een middeninkomen meer kinderopvangtoeslag krijgen in 2025. Voor ouders met een laag inkomen is de toeslagentabel in het verleden al aangepast. Voor deze groep zal de opvang in 2025 helaas netto wel duurder worden. Het overheidsbeleid waarmee ze onder andere meer werken willen stimuleren, veroorzaakt deze ontwikkeling. Wij vinden het voor deze ouders heel vervelend, maar hebben hier geen invloed op en kunnen het ook niet voorkomen of verhelpen. Aangezien wij niet over inkomensgegevens (mogen) beschikken, weten wij ook niet wat een specifieke ouder netto betaalt voor de opvang en of dit duurder of goedkoper wordt.       

Traject en informatie voor ouders

Het voorstel voor de tarieven 2025 hebben we eind augustus 2024 aan de oudercommissies gepresenteerd. Voor locaties zonder oudercommissies hebben we een online ouderadviesbijeenkomst georganiseerd waarin we ouders ons voorstel hebben gepresenteerd. Op 21 november 2024 ontvangen de ouders van Yes! Kinderopvang een e-mail met alle voor hen relevante informatie over de tarieven 2025.  Ook is vanaf dat moment de rekentool voor 2025 beschikbaar.