We sluiten aan bij het Montessorionderwijs. De opvang is dan zoveel mogelijk ingericht vanuit de Montessori-uitgangspunten. Hierdoor leren en groeien de kinderen al van jongs af in hun eigen tempo, op hun eigen manier en aansluitend bij hun behoeften en talenten.
Montessorie-uitgangspunten op de opvang
- De kinderen kunnen zich vrij ontwikkelen in een speciaal daarvoor voorbereide en uitnodigende ruimte.
- Ze krijgen stimulansen die passen bij hun natuurlijke drang om te ontdekken.
- We begeleiden de kinderen op een manier die aansluit bij hun eigen ontwikkeltempo.
- Ze leren samenwerken en verantwoordelijkheid nemen.
Montessori
- Zelfstandigheid: ruimte om zelf keuzes te maken en hun eigen tempo te volgen. Dit stimuleert zelfstandigheid en zelfvertrouwen.
- Voorbereide omgeving: de omgeving is zo ingericht dat kinderen zelfstandig kunnen werken en ontdekken. Materialen zijn op kindhoogte en sluiten aan bij hun ontwikkelingsfase.
- Rol van de begeleider: pedagogisch medewerkers en leerkrachten observeren en begeleiden het kind in plaats van klassikaal instructie te geven. Ze ondersteunen waar nodig, maar laten het kind zoveel mogelijk zelf doen.
- Gevoelige periodes: kinderen zijn in bepaalde fasen extra ontvankelijk voor specifieke leerervaringen, zoals taal of fijne motoriek. De begeleiding en materialen sluiten hierbij aan.
- Leeftijd-doorbrekend leren: kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. Oudere kinderen helpen jongere en leren zo verantwoordelijkheid nemen. Jongere kinderen leren door naar oudere te kijken.
Herkomst Montessori
Maria Montessori was een Italiaanse arts en pedagoog. Zij leefde van 1870 tot 1952. In haar visie op opvoeding en ontwikkeling ging ze uit van de natuurlijke nieuwsgierigheid en het zelflerend vermogen van kinderen. 'Help mij het zelf te doen'.