Happy holiday!

Al in oktober vorig jaar wisten wij wat onze vakantie plannen zouden gaan inhouden voor de zomer. Toen kochten wij namelijk een grote gezinstent. Zomer 2015 zouden wij gaan kamperen. Uiteindelijk kozen we als bestemming voor het altijd tropische Overijssel. Frankrijk is ook nog overwogen maar bij een eerste keer kamperen met kind vonden we het idee met 2 uurtjes weer thuis te kunnen zijn wel plezierig. Want wij hebben dan wel bedacht dat kamperen echt super leuk is met kinderen maar wat nou als ons kind daar anders over denkt…

Gelukkig is ze 4 en kan ze heel goed duidelijk maken wat ze dan niet leuk vindt en wat ze eventueel wel zou willen. Een stuk beter dan toen ze nog een dreumes was van 1,5 en wij  hadden bedacht dat een vakantie naar Frankrijk echt een goed idee was. Leuke camping, lekker zwembadje, eigen huisje. Kleinschalig. Toch heerlijk voor ons kind?! Dat vond zij niet en de keren dat wij met een krijsend kind onder onze armen de tocht van zwembad naar het huisje moesten maken waren niet op 1 hand te tellen. De verstoorde/medelijdende blikken van medekampeerders ook niet trouwens. Dat was wel de vakantie dat wij ons ineens heel goed realiseerde dat ook op vakantie het cliché geldt: als je kind het leuk heeft heb jij het als vanzelf ook leuk(er). Overigens gaat deze redenering niet altijd op, denk aan het leed dat de binnenspeeltuin heet.

We hebben deze keer in ieder geval weer ons uiterste best gedaan. Een leuke camping gevonden op aanraden van familie, Zoover gecheckt en alleen maar lovende woorden gevonden, erg kindvriendelijk, simpel animatie programma maar niet te opdringerig, leuke zwembaden, speeltuinen, mooie ruime plekken, goed sanitair en een fijne omgeving. Moet helemaal goed komen. Helaas heb ik het vinkje voor goed weer meebestellen niet kunnen vinden. Ook de garantie op nachten doorslapen stond er niet bij. En waar was die optie tot het bijbestellen van gezellig vriendjes waar ons meisje een leuke klik mee heeft?!

Er zijn dus behoorlijk wat zaken waar ik me druk om kan maken voordat we op vakantie gaan. Zaken waar ik geen invloed op kan uitoefenen en waarbij het dus ook nul komma nul zin heeft om me er druk om te maken. Wel kan ik me op een aantal zaken goed voorbereiden zoals: onderzoek doen naar leuke activiteiten in de buurt die bij slecht weer een optie zijn. Zorgen voor vertrouwde nachtlampjes voor kindlief en haar zelf haar knuffels laten kiezen. Die vriendjes gaan ook helemaal goed komen want ons kind is namelijk de leukste. En verder er op vertrouwen dat het hoe dan ook leuk wordt. Want ik heb mijn liefste mensen om me heen dus veel kan er eigenlijk niet mis gaan. Ik heb er zin in en wens iedereen die ook nog mag een fijne vakantie. Hieronder nog wat tips voor het op vakantie gaan met kinderen:

  • I love mijn lijstjes. Voordat ik op vakantie ga maak ik een lijst waar ik alles (Ja alles.. zelfs de nagelknipper.) op zet wat ik mee wil nemen. Mijn lijst voor deze vakantie bestrijkt 3 a4tjes, kleinigheidje hou je al gauw. Ik begin ruim 2 weken van te voren met deze lijst en blijf hem elke keer aanvullen.
  • Verrassingstasje: voor onze kleuter heb ik een tasje gemaakt met daarin allemaal kleine cadeautjes. Hiervan krijgt ze er een paar gedurende de autoreis en een aantal als we aankomen. Zo vermaakt ze zich in de auto, tijdens het opzetten van de tent en hopelijk ook tijdens de rest van de vakantie.
  • Als je op een camping staat met een eigen tent, neem ook wat leuke versieringen mee voor aan de tent. Leuke (led)lampjes, slingers, lampionnen, enz. zo maak je er echt je eigen plekje van en herkenbaar voor je kind.
  • Niet iets wat iedereen wil of kan aanschaffen maar oh wat hebben wij de uitvinder van dit apparaat al vaak een bedank brief willen sturen: de portable-dvd speler. Ideaal voor lange autoritten maar ook voor een verloren (regenachtig) uurtje op de camping.
  • Luisterboeken voor oudere kinderen als vermaak onderweg werkt ook top. Als je nog een oude discman hebt liggen kun jij op de autoradio blije zomermuziekjes luisteren terwijl zij achterin meeleven met de avonturen van bijvoorbeeld de Gruffalo
  • Voor de oudere kindjes: een polsbandje met je telefoonnummer. Tegenwoordig hebben ze hele leuke, bijvoorbeeld hier te bestellen: Hollandse Dots Toch wel een geruststellend idee. Vertel je kinderen dat als ze je kwijt zijn dat ze dan altijd een papa of mama met kinderen opzoeken of bijvoorbeeld een medewerker van de winkel/het pretpark oid. En zorg dat je telefoon aan staat.
  • Volgens mij is de meest belangrijke tip: go with the flow. Hou dat relaxte vakantiegevoel vast van alles mag en alles kan en dan komt het uiteindelijk altijd goed.

Zelf nog goede tips? Ik hoor ze graag!