8 Redenen om te kiezen voor kinderopvang

Al voordat je kindje geboren is, sta je voor een aantal belangrijke keuzes die het leven van jou en van je kindje beïnvloeden. Ga je stoppen met werken? Ga je minder werken? Gaat je partner stoppen met werken? Gaat je partner minder werken? Kies je voor kinderopvang? Gaan je ouders of de ouders van je partner oppassen? Allemaal vragen die je moet gaan beantwoorden en dat is niet altijd even eenvoudig. Want waar doe je goed aan? Om je een beetje op weg te helpen geven we je in dit artikel 8 redenen waarom je voor kinderopvang zou kunnen kiezen.    

1. Minder werken kan invloed hebben op de carrièremogelijkheden van jou en/of je partner.

Het lijkt iets van vroeger, maar nog steeds hechten veel bedrijven grote waarde aan je beschikbaarheid. Ga je minder werken of gaat je partner minder werken, dan heeft dit consequenties voor je beschikbaarheid. Je gaat immers niet minder werken om thuis bij je kindje telefoontjes op te nemen, mails te lezen en nog even een klusje af te maken. Als je minder beschikbaar bent voor je werk, kan je werkgever, hoe goed je de afspraken ook hebt gemaakt, besluiten om niet jou, maar je collega promotie te geven. Uiteraard is het van het bedrijf of de organisatie afhankelijk hoe zwaar je beschikbaarheid meetelt. Werk je in een omgeving waar eigenlijk al je collega's minder werken en minder beschikbaar zijn, dan zal jouw keuze anders gezien worden, dan als je bij een organisatie werkt waar al je collega's fulltime beschikbaar zijn.   

2. Stoppen met werken kan je eenzaam maken en je ontwikkeling in de ijskast zetten.

Het lijkt een open deur, maar wel bijzonder belangrijk om hiermee rekening te houden. Een paar weken vakantie om lekker te kroelen met je newborn baby is heerlijk. Veel tijd hebben om je kroost te voeden, lekker te gaan wandelen en alle gebaren en gezichtsuitdrukkingen in je op te nemen is een geschenk. Tot het moment dat de sleur toeslaat. Want ja, je kunt er je nu nog helemaal niets bij voorstellen, maar ook aan de nieuwe situatie en het nieuwe leventje in je gezin ga je wennen. Het gaat gewoon worden en je kunt je knap eenzaam gaan voelen als je leven alleen nog draait om luiers en voeding, terwijl je hiervoor dagelijks onder collega's was en de uitdagingen van je werk trotseerde. Natuurlijk leer je van je kind en leer je wat het moederschap inhoudt en hoe je het kunt invullen, maar dag in, dag uit, 24 uur per dag ..... stel je voor dat je je werk 24 uur per dag moest doen .... Niet voor niets horen we oudere generaties die min of meer automatisch thuis voor de kinderen zorgden soms zeggen dat ze zich graag verder hadden willen ontwikkelen.   

3. Minder werken of stoppen heeft invloed op je inkomsten, nu en later.    

Juist op een moment in je leven dat je gezin meer gaat kosten dan voordat je kindje zich aankondigde, kies je voor minder inkomsten als je minder gaat werken of stopt met werken. Dat klinkt heel tegenstrijdig en is het ook. Kinderen brengen een hoop kosten met zich mee. Van luiers tot fietsjes, van uitjes op school tot verjaardagsfeestjes en van kleding waar ze snel uitgroeien tot serieuze studie-, reis- en woonkosten. Voordat je ervoor kiest om minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen met werken, moet je je goed beseffen dat deze kosten eraan komen. En stop je met werken, dan heeft dat ook consequenties voor je pensioen. Ben je dan dus straks uit de kosten die kinderen met zich meebrengen, dan heeft je keuze nog steeds invloed op je inkomsten.  

4. Opvang kies je voor je kind, niet voor jezelf.

Moet je stoppen met werken of minder gaan werken om niet te hoeven kiezen voor kinderopvang? Nee, het staat eigenlijk los van elkaar. Kinderopvang kies je niet voor jezelf, maar juist voor je kind. Als je kindje nog veilig in je buik zit, kun je het je misschien nog niet goed voorstellen, maar je kindje gaat zich straks razendsnel ontwikkelen. Tussen nul en twee jaar maken ze de belangrijkste hersenontwikkeling van hun hele leven door. Kinderopvang is erop gericht om kinderen daarbij te begeleiden en ze te stimuleren. Geschoolde medewerkers staan met open armen klaar om het beste uit jouw kindje te halen. Dit is een vak waar geen thuissituatie en geen opa en oma tegenop kunnen. En daar kun je dus het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Jouw kindje zal als baby al wennen aan  de opvang met vriendjes, vriendinnetjes en lieve juffen; het zal een belangrijk onderdeel worden van jullie leven. In een veilige omgeving ontwikkelen ze zich spelenderwijs en worden ze goed voorbereid op de stap naar de basisschool. Voor je kindje hoef je dus niet minder te gaan werken of te stoppen met werken. Beter is het om kinderopvang en jouw werk los van elkaar te zien, zodat je aan zowel jouw behoeftes als aan die van je kind kunt voldoen. Zo creëer je gelukkige papa's en mama's en gelukkige kinderen.  

5. Verkijk je niet op de kosten van kinderopvang, het is vaak goedkoper dan je denkt.

Levert  stoppen met werken of minder werken je financieel meer op dan wanneer je de kinderopvang moet betalen? Uiteraard is dit per persoon en per situatie verschillend. Niet alleen heeft iedereen een ander salaris, ook de netto kosten voor kinderopvang zijn per gezinsinkomen verschillend. Kinderopvangorganisaties vermelden vaak de bruto uurprijs, bijvoorbeeld € 6,89 per uur. Dit zegt eigenlijk niet zoveel, behalve dat je dit bedrag kunt vergelijken met het maximum uurbedrag waarover je een tegemoetkoming van de Belastingdienst, de kinderopvangtoeslag, kunt krijgen. Bijna iedereen die werkt heeft recht op kinderopvangtoeslag. En vergis je niet, de toeslag is meestal een essentieel bedrag, want de overheid vindt kinderopvang belangrijk. De exacte hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het jaarinkomen van jou en je partner. Ook kijkt de Belastingdienst naar het aantal contracturen van de minst werkende ouder. Daar is het maximum aantal uren kinderopvang waarvoor je een tegemoetkoming kunt krijgen, van afhankelijk. Het klinkt misschien allemaal heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Veel organisaties helpen je goed op weg, zodat je precies weet wat je moet doen. Maar voordat je je keuze maakt, wil je natuurlijk wel een indicatie hebben van de kinderopvangkosten. Kijk daarom altijd bij één of meerdere kinderopvangorganisaties naar de netto kosten, dus naar wat je als ouder zelf moet betalen. Combineer het kostenplaatje  met een rondleiding op een kinderdagverblijf en maak dan pas je keuze al dan niet voor kinderopvang.       

6. Zoek naar kinderopvang die bij jou en je kindje past.

De laatste jaren heeft de kinderopvangwereld zich ontwikkeld tot een markt waar verscheidenheid te vinden is. Sommige organisaties zijn bij de standaard opvangvormen en mogelijkheden gebleven, terwijl andere organisaties zich helemaal richten op de behoefte van ouders. Dit zie je vaak aan de samenstelling van de pakketten. Kun je kiezen uit weken en uren? Is er een mogelijkheid waarbij de organisatie jou alles wat je moet regelen als je kind wel of niet komt, uit handen neemt? Hoe zit het met luiers en voeding? Moet je dit meegeven of zorgt de organisatie hiervoor, tegen betaling of gratis? Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor het dichtstbijzijnde kinderdagverblijf, maar je kunt ook op zoek gaan naar een kinderdagverblijf met een heerlijke natuurtuin of waar de kinderen al vroeg in aanraking komen met de Engelse taal. Deze extra's zijn vaak ook nog eens gewoon gratis. Neem dus voor jouw dierbaarste bezit geen genoegen met het eerste de beste kinderdagverblijf, maar ga op zoek naar het kinderdagverblijf dat goed bij jou en je kindje past. 

7. Opa en oma zijn gratis, maar .... 

Aanvullend aan kinderopvang kan het heerlijk zijn om je kindje een dag of een paar uurtjes per week bij opa en oma te brengen. Opa en oma vinden het geweldig en maken er vaak een feestje van voor hun kleinkind. Jij hebt even je handen vrij en je kindje wordt heerlijk verwend in een vertrouwde omgeving. Maar wat als opa en oma iedere week één of meerdere dagen oppassen? Als je kindje  iedere week meerdere dagen verwend wordt door opa en oma. Oké, het is vertrouwd en gratis, en je maakt uiteraard goede afspraken met opa en oma over de opvoeding van je kind. Maar doe je dit in plaats van kinderopvang, dan neem je je kind de begeleiding in zijn ontwikkeling in de belangrijkste jaren van zijn leven af. Hoe goed bedoeld ook, hoe lief opa en oma ook zijn, oppassen heeft een ander doel dan wanneer geschoolde pedagogisch medewerkers vanuit een goed doordacht pedagogisch plan, je kindje stimuleren in zijn of haar ontwikkeling. Oppassen mag dan misschien leuk en goed zijn voor opa en oma en een stevige band tussen opa en oma en hun kleinkind creëren, het effect voor je kind is niet vergelijkbaar met kinderopvang. Ook kleven er een aantal praktische haken en ogen aan waar je zo op het eerste gezicht misschien niet bij stilstaat. Want wat als oma een keertje ziek is of als opa geopereerd moet worden? Dan is de continuïteit ver te zoeken en zit jij met je handen in het haar. 

8. Kinderopvang is leuk voor iedereen!

Kinderen genieten iedere dag van uitdagende activiteiten, binnen en buiten, alleen en met vriendjes en vriendinnetjes. We vieren verjaardagen en feestdagen en luisteren naar de wensen van de kinderen. Ze vinden er al snel een tweede thuis. Een tweede thuis dat niet weg te denken is in het leven van een kind. Ze kijken ernaar uit, tellen de nachtjes tot ze weer mogen en verheugen zich op bijzondere projecten, activiteiten, uitstapjes en feesten. Niet alleen voor de kinderen is kinderopvang leuk, ook voor papa, mama, opa en oma! Regelmatig nodigt de kinderopvang u uit voor feesten, ouderavonden en tentoonstellingen, zodat u goed weet wat uw kindje doet en beleeft op de opvang. Opa en oma kunnen ook vaak een kijkje komen nemen, niet alleen tijdens feesten, maar ook tijdens speciale opa- en omadagen. Kinderopvang is een feest waarbij kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. Kinderopvang gun je ieder kind!